En fazla Alevi hangi ildedir?
Alevilerin üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır ve en yoğun oldukları bölgeler Ankara, Adana, Balıkesir, Eskişehir, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal, Ardahan illeri ile Erzincan, Sivas, Tunceli, Tokat ve Kahramanmaraş’tır. Orta ve Doğu Anadolu ilçelerinden gelmektedir.
Türkiye’de hangi illerde Alevi yok?
[6] Bu çalışmada iddia edildiği gibi Hakkâri, Van, Bitlis illerinde Alevi yerleşim yeri bulunmazken, Tokat, Sivas, Amasya, Erzincan ve Çorum illerinde Alevi nüfusunun yoğun olduğu diğer illere (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli) göre iki katından fazla Alevi yerleşim yeri bulunmaktadır.
Tunceli’nin yüzde kaçı Alevi?
İlin yüzde doksanı Alevi Bektaşi inancına sahiptir. Alevilik, Hz. Muhammed ve Hz. Ali’nin düşünceleri ve felsefesinin toplumsal inanca ve dolayısıyla Ehl-i Beyt sevgisine yerleşmesiyle ortaya çıkmıştır.
Türkiye nüfusunun yüzde kaçı Alevi?
“Alevi toplumu yüzyılın ilk çeyreğinde Müslüman nüfusun yüzde 30’unu oluşturuyordu. Çalışmamız sonucunda Alevilerin Türkiye nüfusunun sadece yüzde 15’ini oluşturduğu tespit edildi.
Türkiye’de en çok Alevi hangi şehirde var?
Tunceli, Türkiye’nin diğer illerine göre %80-85’lik oranla en fazla Alevi nüfusuna sahip olan şehirdir. Tunceli ve çevre illerde yaşayan özellikle Zaza, Türk ve Kürt Alevilere, bölgenin tarihi isminden türetilen bir terim olan Dersim Alevileri denir.
Sivas’ın yüzde kaçı Alevi?
İl merkezinin nüfusu 233.153, merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46.535, ilin toplam nüfusu ise 695.528’dir. Bunlardan 77.
Eskişehir’de Alevi köyü var mı?
ÖZET: Bu çalışmanın amacı, Eskişehir ili Arslanbeyli köyünde söylenen dar nefesleri derleyerek Alevi kültüründeki yerini ve anlamını belirlemektir; Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Eskişehir ili Arslanbeyli köyü çalışma alanı olarak seçilmiştir.
Çepniler Alevi mi?
Batı Anadolu’da ağırlıklı olarak Balıkesir, Çanakkale, Manisa, İzmir ve Denizli’ye yerleşmişlerdir. Bu bölgedeki Çepni halkı yalnızca Alevi mezhebine mensuptur.
Konyada Alevi köyü var mı?
Konya ilimizde yaklaşık 25 ila 30 Alevi yerleşim yeri bulunmaktadır. Ereğli ilçesi de dahil olmak üzere diğer Alevi yerleşim yerlerinin çoğu homojendir. Alevi nüfusunun çoğunluğu Türkmen Alevileridir. Buradaki Alevilerin çoğunluğu İran’ın Horosan bölgesinden Erzincan ve Tunceli’ye ve oradan da Konya’ya geldiklerini söylüyor.
Erzurum’da Alevi var mı?
Yukarıda sayılanların dışında Erzurum’da mevcut idari yapıya göre dört Alevi köyü Köprüköy, Horasan, Şenkaya ve Olur ilçelerinde bulunmaktadır.
Dersim alevileri nereden geldi?
Yüzyıllardır melez bir ülke olan Dersim’in tarihine baktığımızda, bugünkü Alevi nüfusunun farklı etnik kökenlerden gelen özgün bir sentez olduğunu görüyoruz: Ermeniler, İran Deylemleri, Kürtler ve Türkmenler.
Bingöl’de Alevi var mı?
Bingöl, Türkiye’de Alevi nüfusunun en yoğun olduğu illerden biridir (Bozkurt, 1990: 13). İç ve dış göç nedeniyle nüfusları hızla azalmış olsa da Aleviler şu anda Bingöl’ün merkezi, Sancak, Adaklı, Karlıova, Kiğı, Yedisu ve Yayladere’de yaşamaktadır (Taşğın, 2007: 235).
Kaç çeşit Alevi vardır?
Peygamber’e kadar ulaşan Kadri, Mevlevi, Bektaşi ve benzeri oluşumlara Alevi denir. İslam mezhepleri tarihinde Alevi ismi genellikle Zeydiyye, İsmailiyye, On İki İmamiyye, Nusayriyye ve Şiiliğin diğer kolları için kullanılır.
Dünyada kaç milyon Alevi var?
Aleviler kendi kimliklerini tanımlarken hassastırlar. Nüfus tahminleri de bu tanımlama sürecinde önemli bir rol oynar. Birçok Alevi temsilcisi Alevi nüfusunun 20 ila 25 milyon civarında olduğunu tahmin ediyor.
Malatya’da kaç Alevi köyü var?
Malatya, Doğu Anadolu Bölgesi’nin batısında, sekiz yüz binden fazla nüfusa sahip bir ildir. Malatya’nın merkez hariç on üç ilçesi ve yaklaşık beş yüz kırsal yerleşimi vardır. Bu yerlerde, ilçelere göre dağılmış yüz doksandan fazla Alevi köyü vardır.
Urfa’da Alevi var mı?
Alevi-Bektaşi inancını kendine özgü bir biçimde sürdüren beldelerden biri de Şanlıurfa’nın Kısas ilçesinde yaşayan Kısas Türkmen Alevileridir.
Rize’de Alevi var mı?
Sohbet. Rize, Mardin ve Artvin’de Alevi yerleşim yeri yoktur. Trabzon’da gösterilen yerlerde Aleviler vardır. Aslında Aleviler bunların dışında köylerde aile olarak yaşamazlar.
Tekirdağ’da Alevi var mı?
Bu kabileye mensup insanların yaşadığı yerler; Tekirdağ’ın Muratlı İlçesi, Kırklareli’nin Aydın Köyü, Devletliağaç, Umurça, Terzidere, Demirköy, Hamza Bey, Küçük Karıştıran, Evrensekiz, Sivriler. Çorlu’nun Paşaalan, Çorlu ve Sağlık ilçelerinde bir arada bulunmaktadırlar.
Konyada Alevi köyü var mı?
Konya ilimizde yaklaşık 25 ila 30 Alevi yerleşim yeri bulunmaktadır. Ereğli ilçesi de dahil olmak üzere diğer Alevi yerleşim yerlerinin çoğu homojendir. Alevi nüfusunun çoğunluğu Türkmen Alevileridir. Buradaki Alevilerin çoğunluğu İran’ın Horosan bölgesinden Erzincan ve Tunceli’ye ve oradan da Konya’ya geldiklerini söylüyor.