Dükkan sahipleri apartman giderlerine katılır mı?
Özetle; dükkan ortak alanlardan faydalanmasa bile aidat ödemek zorundadır. Kiracıları, dükkan sahibinin (serbest dükkan sahibinin) ödemek zorunda olduğu aidatlardan müteselsilen sorumludur.
Dükkan önü ortak alan mıdır?
Dükkanın önü ortak alan mıdır? Dükkanın önündeki alanın ortak alan olarak kabul edildiğini ve maliklere mülkteki paylarına orantılı olarak sunulduğunu unutmamak önemlidir. Başka bir deyişle, dükkan sahibi bu ortak alanda diğer maliklerle aynı haklara sahiptir.
Dükkan sahipleri kat maliki sayılır mı?
Dükkan sahibi kat mülkiyeti sahibi sayılır mı? Ana gayrimenkuldeki daire, işyeri ve dükkân gibi bağımsız alanların tüm sahipleri kat mülkiyeti sahibidir. Dükkan ve işyeri sahipleri diğer kat mülkiyeti sahiplerinin görev ve yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdür.
Yönetici ortak giderlere katılır mı?
Kat malikleri, aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça, ortak alanların bakım, güçlendirme ve onarım giderlerine veya yönetici maaşı gibi diğer giderlere, gayrimenkuldeki payları oranında katılmakla yükümlüdürler.
Dükkanlar asansör masrafına katılır mı?
Bu nedenle 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun Asansör Yönetmeliği’ne göre asansörlerin bakım ve işletimi için gerekli giderler daire veya site aidatına dâhil olup tüm kat malikleri tarafından karşılanmaktadır.
Dükkanlar mantolama giderlerine katılır mı?
Söz konusu kanun maddesine göre, işletmeler dâhil tüm bağımsız bölüm maliklerinden, genel gider talebi kapsamında, kaplama bedelleri tahsil edilmektedir.
Dükkan önü yol kime ait?
Apartman binalarındaki veya arsalardaki dükkanların cepheleri belediyenin kamu malı veya apartman sakinlerinin ortak alanı olabilir. Kamusal maliyetler herkese açıktır. Ortak alan olarak belirlendiğinde, bu alan tüm apartman sahiplerine aittir ve tüm sakinler tarafından kullanılabilir.
Dükkan sahibi dükkan önüne duba koyabilir mi?
Muhammed Sincar, inşaat sakinlerinin ve özellikle esnafın hemen hemen her sokak ve caddede bina ve dükkân önlerini zincir, duba ve beton gibi engellerle kapatmasının suç olduğunu belirtti.
Ortak alanlara dair bir değişiklik yapmak için kat maliklerinin ne kadarının oyunun alınması gerekir?
Ortak alanlarda değişiklik yapmak için kat maliklerinin kaç oyu gerekiyor? Madde 19’a göre kat maliklerinin beşte dördünün kararıyla değişiklik yapılabilir veya talep edilen değişiklikler iptal edilebilir.
Dükkan üstü teras kime aittir?
Kat Mülkiyeti Kanunu esaslarına göre, tüm daire sahipleri terası kullanma hakkına sahiptir. Ortak alanların amacı sözleşme ile belirlenir.
Dükkan kapıcı parası öder mi?
Bu konu hakkında çok fazla merak var. Dükkan sahipleri veya kiracılar ücret ödemek istemiyor ve hamallık hizmeti almadıklarını, temizlik hizmeti kullanmadıklarını veya asansör kullanmadıklarını iddia ediyorlar. Ancak dükkan sahibinin böyle bir talepte bulunmasının yasal bir geçerliliği yok.
Apartman altındaki dükkan nereye şikayet edilir?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, vatandaşlarla kişisel iletişim kurmak amacıyla 2013 yılında Alo 181 Çağrı Merkezi’ni faaliyete geçirdi. Bakanlığımız, Çevre ve Şehircilik Vizyonu 2023 ve yaşam kalitesini iyileştirmek için İnsan-Çevre İlkesi çerçevesinde Alo 181 aracılığıyla vatandaşlara haftanın 7 günü, günde 24 saat hizmet vermektedir.
Dükkanlar aidat ödemiyor ne yapmalıyım?
Borcunu ödemeyen bir mülk sahibi, diğer mülk sahiplerinden biri veya yönetici tarafından kendisine dava açılabilir ve bir icra prosedürü başlatılabilir. Borca aylık yüzde beşe kadar faiz bile talep edilebilir.
Ortak alan masrafını kim karşılar?
Ortak giderler (aidatlar), ana gayrimenkuldeki kat maliklerinin ortak alan sayılan ve ortak alanlarda kullanılan alanlar için ödemesi gereken ücretler olup, kanun çerçevesinde ortak gider olarak kabul edilen gider kalemleridir. Her kat maliki, ortak giderler için belirlenen tutarı ödemekle yükümlüdür.
Dükkan çatı masrafına katılır mı?
Kat maliklerinin yazılı çoğunluk kararı olmadan yapılan tadilat ve mahkemenin verdiği acil onarım hakkı, masrafların kişinin kendi cebinden karşılanması imkânını doğurmaktadır. APARTMANLARDAKİ ÇATI TAMİRİ İÇİN YÖNETMELİKLER DÜKKANLARA DA DAHİL MİDİR? Evet, dükkanlar da bu masraflara mülkteki paylarına orantılı olarak katkıda bulunmak zorundadır.
Apartmanda dükkan sahibinin hakları nelerdir?
Dükkan sahipleri apartman binasındaki bağımsız birimlere sahiptir ve bina üzerinde tam mülkiyet haklarına sahiptir. Ayrıca mülkü kullanma ve yararlanma hakkına da sahiptirler. Her daire sahibi, mülkteki payına orantılı olarak ortak alanlara hak sahibidir. Bu, dükkan işletmecileri için de geçerlidir.
Dükkan kapıcı parası öder mi?
Bu konu hakkında çok fazla merak var. Dükkan sahipleri veya kiracılar ücret ödemek istemiyor ve hamallık hizmeti almadıklarını, temizlik hizmeti kullanmadıklarını veya asansör kullanmadıklarını iddia ediyorlar. Ancak dükkan sahibinin böyle bir talepte bulunmasının yasal bir geçerliliği yok.
Apartman ortak giderleri kime aittir?
Apartman sakinlerinin tamamı, ortak alanda ve ortak kullanıma ilişkin tüm giderleri paylaşmakla yükümlüdür.
Apartman altındaki dükkanlar nereye şikayet edilir?
Bizi rahatsız eden veya şikayet etmek istediğimiz daire hakkında üç yere şikayette bulunabiliriz. Bu yerler; Sulh Ceza Hakimliği, Belediye ve Kolluk Kuvvetleridir.