İçeriğe geç

Kastamonunun Kökeni Nedir

Kastamonu halkının kökeni nedir?

Yirmi dört Oğuz boyunun neredeyse tamamı Kastamonu çevresine yerleştiği gibi, Alpı, Alpağut, Danişmendli, Kıpçak, Karluk, Çiğil ve Yağma gibi Türk boyları da Kastamonu’ya yerleşmişlerdir.

Kastamonu ne zaman Türklerin eline geçti?

Kastamonu ilk kez 1105 yılında Danişmentliler döneminde Ahmet Gazi’nin oğlu Gümüş Tekin zamanında Türkler tarafından fethedildi.

Kastamonu’da eskiden kimler yaşamış?

Kastamonu’nun bilinen tarihi Hitit İmparatorluğu ile başlar. Bu topraklar M.Ö. Hititlerden sonra Frigya ve Lidya krallıklarının hakimiyetine girmiştir. 4. yüzyılda Persler tarafından fethedilmiştir.

Kastamonulular Karadenizli mıdır?

Kastamonu Karadeniz kıyısında yer aldığı için Karadeniz bölgesine de bağlıdır. Deniz seviyesinden yüksekliği nedeniyle Kastamonu, Karadeniz bölgesinin en yüksek illerinden biridir.

Kastamonulular hangi Türk boyundan?

Kayıtlara göre 16. yüzyılda Kastamonu Sancağı’nda Avşar (Afşar) isminde 9 yerleşim yeri vardı. Bu yüzyılda Kastamonu Sancağı’ndaki Oğuz boyları arasında yerleşim yeri isimlerinin çoğunun Avşar (Afşar) boyuna ait olması dikkat çekici bir bulgudur.

Kastamonu yüzde kaç Türk?

13. Karadeniz’e kıyı uzunluğu bakımından en uzun kıyı şeridine sahip il Kastamonu’dur.

Kastamonu çepni mi?

Batı Karadeniz Bölgesi’nde Kastamonu’nun Tosya ve Çatalzeytin ilçelerinde “Çepni” adında bu aşiretin insanlarının yaşadığı bir köy de vardır. Bolu merkezde ve Mudurnu ilçesinde birer Çepni köyü vardır. Bugün Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki nüfusları 2.000’dir.

Kastamonu hangi ilden ayrıldı?

Kastamonu’nun İdari Tarihi ve İlçe Gelişimi Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kastamonu ili Bolu, Çankırı ve Sinop’u da kapsayan geniş bir alanı kapsıyordu. 20. yüzyılın başlarında Kastamonu’nun şu anki sınırları 1907’de Bolu’nun ve 1918’de Çankırı ve Sinop’un ayrılmasıyla oluşmuştur.

Kastamonuda Rum var mı?

Müslüman olmayanların tapınakları ve okulları. Bir Rum ve bir Ermeni kilisesi var. Ayrıca erkek ve kızlar için iki ayrı Rum ve bir Ermeni okulu var.

Kastamonulular hangi mezheptendir?

Osmanlı döneminde Kastamonu’da pek çok tarikat temsil edilirken, Nakşiliğin Halidiyye kolu, Ahmed-i Siyâhî diye ünlenen Şeyh Hacı Ahmed Ziyaeddin Efendi tarafından şehrin geleneksel yaşamına dahil edilmiştir.

Kastamonu il olmadan önce nereye bağlıydı?

Kastamonu 1461’den 1922’ye kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. Kastamonu uzun süre Bolu Vilayetine bağlı kalmış ve Bolu Sancağı’nın yönetimi altında idare edilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman tarafından eyalet merkezi haline getirilmiştir.

Kastamonu neden evliyalar şehri?

Kastamonu: “Evliyalar Şehri” ünvanının kaynağı Kastamonu, tarih boyunca birçok evliyanın yaşadığı ve bu topraklarda iz bıraktığı bir şehirdir. Şehir, evliyaların varlığı, manevi mirası ve etkisiyle ön plana çıkmış ve “Evliyalar Şehri” olarak anılmıştır.

Kastamonu’ya Türkler nereden geldi?

O gün Türklerle tanışan Kastamonu, 1211 yılına kadar Bizanslılar ile Türkler arasında sürekli el değiştirmiştir. 1211–1212 yıllarında Kayı boyuna mensup Emir Hüsameddin Çoban Bey tarafından bölge tümüyle Türk egemenliğine sokulmuş ve böylece Kastamonu’da Çobanoğulları Beyliği kurulmuştur.

Kastamonu’nun eski adı nedir?

Sonra Türklerin “Kastın neydi, Moni?” ifadesi önce askerler arasında, sonra da halk arasında Kastamoni’nin biçimini almış olmalı. Bugün, Moni’nin atıldığı yer “Kırk Kız Mezarı” olarak bilinir ve halk tarafından saygı görür.

Kastamonulular en çok hangi ilde?

İstanbul’da Kastamonu siciline kayıtlı 544.000 60 kişi ve Kastamonu’da 323.187 kişi bulunmaktadır. Kastamonuluların en fazla nüfusa sahip olduğu üçüncü il 46.246 kişi ile Ankara’dır. Ankara’yı 34.239 kişi ile Kocaeli ve 14.835 kişi ile Karabük takip etmektedir.

Kastamonu çepni mi?

Batı Karadeniz Bölgesi’nde Kastamonu’nun Tosya ve Çatalzeytin ilçelerinde “Çepni” adında bu aşiretin insanlarının yaşadığı bir köy de vardır. Bolu merkezde ve Mudurnu ilçesinde birer Çepni köyü vardır. Bugün Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki nüfusları 2.000’dir.

Kastamonuda Rum var mı?

Müslüman olmayanların tapınakları ve okulları. Bir Rum ve bir Ermeni kilisesi var. Ayrıca erkek ve kızlar için iki ayrı Rum ve bir Ermeni okulu var.

Kastın neydi moni ne anlama gelir?

Türk askerine kalenin anahtarını verir. Babası Türklerin kaleye girdiğini görünce durumu anlar ve Moni’yi kale kulesinden aşağı atar. Sonra Türklerin, “Senin kastın neydi Moni?” sözleri önce askerler arasında sonra da halk arasında yayılır. Bu söylemin zamanla Kastamonu’ya dönüştüğü rivayet edilir.

Kastamonu Daday hangi Türk boyu?

Bu aile Oğuzların Bozoklar kolunun Kayı soyundan gelmektedir. Kayı topluluğu aynı zamanda Selçuklu döneminde Kastamonu ile Ankara arasında yerleşik otuz bin çadırlık Türkmen grubuna aittir. Bu aileden bilinen ve Beylerbeyi olarak bilinen Emir Hüsamettin Çoban Bey, Eflani-Daday ile Kastamonu arasında yerleşiktir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kıvırcık Saçlı Escort